011/314-2063 060/0369-222 info@lagen.rs Orsona Velsa 3 Novi Beograd, naselje Ledine

Stiropor i stirodur

Stiropor se naziva “ekspandirani polistiren” odnosno EPS, a stirodur je “ekstrudirani polistiren” ili kraće XPS.

Stiropor i stirodur se koriste u građevinarstvu. U građevini oba su poznata kao dobri materijali, u svrhu termoizolacije  jer imaju jedinstvene karakteristike.

Stiropor se naziva ekspandirani polistiren ili drugačije EPS, a stirodur je ekstrudirani polistiren ili skraćeno XPS.

Razlika u odabiru između stirodura i stiropora je u tome što stirodur može da izdrži veće opterećenje, zato je pogodniji za izolaciju prohodnih površina kao što su podovi. Kada je potrebno izolovati prostorije izložene vlazi, na primer podrume sa vlagom, efikasnije je upotrebiti stirodur.

Stirodur je manje paropropusan od Stiropora. Napomenjemo da je stirodur gorivi materijal, zato ga možemo upotrebiti samo na mestima koja nisu izložena vatri. Stirodur je otporniji pri izlaganju vodi, zbog zatvorene ćelijske strukture nema upijanje vode. Stirodur ima veoma visoku otpornost na pritisak, višu od stiropora. Xps Stirodur je postojaniji i trajniji od stiropora ali se koristi samo na određenim mestima ugradnje.

Stiropor je dobar termo izolator pre svega zato što ga polistiren (plastika) sastavlja u samo 2%, a 98 procenata je vazduh. Iz tog razloga je izuzetno lagan materijal. Takođe stiropor je i paropropusan.

Showing all 6 results

has been added to the cart. View Cart
POZOVITE NAS